Arribat el mes de juliol, és habitual en molts Centres Juvenils posar-se a programar activitats especials d’estiu: Els campus joves o campus urbans estan de moda. En una dinàmica de consum continu, traslladem d’esta manera el relat de la vida adulta estresada a la vida jove: quan més temps lliure disposes, més oferta necessites, així que si estàs de vacances caldrà que t’oferim més activitats.
 
Si el nostre Centre Juvenil ha estat fent bé les coses (segur que si), haurà estat tot el curs escolar treballant amb una dinàmica de tallers continuada, preferentment tot el curs, o com a mínim trimestral, en la que les i els adolescents (no infants, adolescents) han estat acudint una vegada per setmana a fer alguna activitat al voltant del seu centre d’interés favorit. Per exemple, s’haurà apuntat a teatre, i haurà estat cada setmana acudint els dimarts a fer la seua sessió de teatre amb les companyes del taller o grup. Quan això es fa amb la majoria de les membres inscrites al Centre (si aconsegueixes 50-60 joves amb assistència setmanal tens un Centre Juvenil què és un èxit), i arriba juny, realment el curs ha acabat. Tot el treball fet amb estes joves està quasi finalitzat. En certa mesura es pareix molt al treball que fa el professorat d’instituts, ara veureu.
 
Durant el mes de juliol hi ha molta feina que fer al Centre:
 
– Caldrà revisar totes les fitxes d’activitats que tenim fetes i les que farem a l’any següent (les 150 fitxes d’activitat estable, i les 20-25 fitxes d’activitat puntual, parlarem d’això si cal en altre article breu). El projecte, el sistema d’avaluació, la redacció i fonamentació. Serà el moment d’enfrontar-se a la planificació futura, així com ordenar documents i avaluació d’aquest curs. Visitar instituts i altres serveis municipals per encarar el tancament de curs i l’apertura del següent també és important al juliol.
 
– És el moment de fer dues o tres reunions d’avaluació a les que assistiran només les joves de l’equip de responsables. En eixe espai podrem recopil·lar les fitxes que tenim del seminari i del dossier de Centres Juvenils.
 
– Serà un bon moment per a organitzar algun sopar puntual, com els que es fan durant el curs. En eixe sopar es pot aprofitar per fer les dinàmiques típiques de final de curs: la teua fitxa d’objectius per al curs pròxim, per exemple.
 
– Les persones joves poden accedir al teu Centre Juvenil de vesprades. No has de canviar l’horari als matins, però pots traslladar les hores de treball d’oficina als matins si mantens les vesprades com sempre. Tu no tindràs res programat, això és important. Però es podrà accedir al centre i fer coses no planificades: jocs de taula, llegir, xarrar… Aquestes usuàries de juliol poden col·laborar amb el teu acompanyament de tasques de revisió i neteja d’armari de jocs o de posada a punt del local per al proper curs. Fes atractives tasques com repintar una paret, reparar dues cadires, o moure alguns armaris de lloc. La neteja de la nevera, l’arxiu de paper o el magatzem de materials de tallers també hauràn d’incorporar-se a aquestes tasques. Recorda no deixar-les soles amb el «marró», si tu no t’embrutes, elles no entendran igual la tasca, almenys al principi i sobretot si són molt joves.
 
No hi ha manera d’involucrar i de fomentar la participació si no forcem la responsabilització d’estes tasques en el moment de tancament de les activitats. Recordeu que estem educant ciutadanes responsables, i no persones infantilitzades. A les adolescents no els costa assumir feina complexa si es confia en elles.
 
Enfocar correctament la programació de l’estiu és clau si volem que el curs al setembre comence adequadament. L’element més valuós d’un centre, deixant de banda a les pròpies persones joves, són els professionals de l’animació. Si la seua feina de programació al juliol no ocupa un espai protagonista, visible i prioritari, estarem nosaltres mateixes com a tècniques o com a regidores responsables sabotejant el nostre projecte educatiu, que tindrà problemes al setembre per iniciar el curs amb la potència adequada. Hem d’apostar pel projecte educatiu, i aquest ocorre fonametnalment durant el curs escolar.